1,2 milliárd embernek nem jut elektromos áram

1,2 milliárd embernek – ez a lélekszám megfelel kb. India lakosságának – nem jut elektromos áram, és legalább 2,8 milliárdra tehető azoknak a száma, akik fával vagy más típusú biomasszával főznek és fűtik otthonukat.

Ez derül ki a Világbank jelentéséből, amelyet a bécsi Energiafórumon tettek közzé. E szilárd tüzelő anyagok súlyos beltéri szennyezési forrást jelentenek. Évente legalább négy millióan halnak meg idő előtt ezek miatt, főleg nők és gyermekek. Az elektromos áramot nélkülözők többsége 20, ázsiai, illetve fekete-afrikai országban élnek, 80%-uk falusi környezetben. Az érintettek háromnegyede használ fűt, faszenet, állati és növényi hulladékokat és szenet tüzelő anyagként, írja az energiacentrum.com.

A jelentésből ugyanakkor az is kiderül, hogy jelenleg a világ energia-ellátásának 18%-át adják a megújuló források, és a legnagyobb fejlődést e téren Kína mutatja. Kiemeli továbbá, hogy Indiában 1990 óta évente átlagosan 24 millióan kerültek be az elektromos hálózatba és további 20 millióan jutottak modern tüzelőanyaghoz a főzéshez és a fűtéshez.

1990 és 2010 között 1,8 milliárd ember jutott újonnan elektromos áramhoz, ami alig több mint a Föld lakosságának e 20 év alatti növekedése (1,6 milliárd). Ahhoz, hogy 2030-ra mindenki részesülhessen az áramszolgáltatásban, ahhoz kétszer ennyi új erőmű kapacitásnak kellene lennie. A szektorba jelenleg 409 milliárd dollárt fektetnek be évente, e cél érdekében azonban legalább 600 – 800 milliárd dollárral lenne szükség többre. Ebből 45 milliárd szolgálná az elektromos áram kínálatának növelését, 4,4 milliárd jutna a főzéshez használatos modern tüzelő anyagokra, 394 milliárd az energiahatékonyságra, és 174 milliárd a megújuló energiákra.

A szén tényező ebben a növekedésben nem játszana jelentős szerepet, tekintettel arra, hogy ha a Föld minden lakója kapna elektromos áramot, ez csupán 1%-nál kevesebbel növelné a világ CO2-kibocsátását.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a világ energiafogyasztásának 80% mintegy 20 országban oszlik el, ők egyben a legnagyobb környezetszennyezők is, éppen ezért nekik kellene példát mutatniuk ahhoz, hogy a világ legalább a jelenleginek kétszeresére növelje a megújuló energiák felhasználását és megkétszerezze az energia-hatékonyságot is. Ennek számos adó-, pénzügyi és gazdasági ösztönzője képzelhető el, mindenekelőtt a fosszilis tüzelő anyagok állami támogatásának fokozatos megszüntetése, és a CO2-kibocsátás tarifáinak rögzítése.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.