Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / 117 pár sportcipővel kevesebb terheli a környezetet
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

117 pár sportcipővel kevesebb terheli a környezetet

Egy elhasznált sportcipővel két dolog történhet: először a kukába kerül és a következő néhány száz évben egy hulladéklerakó szeméthegyeit növeli, vagy az alkotóelemek feldolgozása után, új termékek alapanyagaként visszakerül a gazdasági körforgásba.

Erre kívánta felhívni a figyelmet a budapesti Dextro Energy Triatlon Világbajnokság Zöld Triatlon® programjának „Szedd a lábad, hozd a cipőd!” akciója.
A Zöld Triatlon® program hivatalos zöld partnere, az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. és együttműködő partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezésére megvalósuló program célja, hogy a régi, használaton kívüli sportcipők ne a szemétlerakókra kerüljenek, hanem a cipők anyagában történő újrahasznosítása révén új termékek alapanyagául szolgáljanak. Ennek érdekében a világbajnokság versenynapjain a lakosság és a versenyzők a Kopaszi gáti, és a Roosvelt téri versenyközpontban kihelyezett gyűjtőpontokon adhatták le régi sportcipőiket. A begyűjtött cipők hasznosíttatásáról az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. gondoskodott, a még viselésre alkalmas darabokat pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat eljuttatta a rászorulóknak.

A kezdeményezés arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a magyar sportéletben jelenleg megoldatlan a sporteszközök újrahasznosítása, és hogy egyre hamarabb válunk meg szabadidős tevékenységekhez használt eszközeinktől. A környezet megóvása, a fenntartható viselkedésformák elterjesztése, a hosszútávú szemléletformáláshoz való hozzájárulás egyaránt célja volt a kezdeményezésnek. Az üzenet közvetítésében a program segítségére volt a Zöld Triatlon® csapatváltó versenyének két ismert személyisége is, Katus Attila aerobic világbajnok, és Alföldi Zoltán műsorvezető is. Az akció során 117 pár cipő gyűlt össze. Ebből 32 pár viselésre alkalmas, a maradék 85 kerül újrahasznosításra.

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.