107 százalékos teljesítményű, új generációs üzemanyagokat mutat be a TVEL

Az “Аtomexpo-Belarus 2010” kiállítással egybekötött tudományos konferencián mutatta be legújabb nukleáris üzemanyagait a Fehérorosz Köztársaságban a TVEL.

A VVER-1000 típusú áramfejlesztő reaktorokba szánt új generációs nukleáris üzemanyag-kazettának nemcsak élettartamát és megbízhatóságát növelték meg, de a névleges teljesítménye is 107 százalékra nőtt. A TVEL a nukleáris üzemanyagpiac egyik legnagyobb szereplőjeként, a VVER-1000 típusú reaktorokba szánt üzemanyag-kazetták fejlesztését az összes ilyen típusú reaktort használó oroszországi és kelet-európai atomerőműre kiterjeszti.

Oroszországi, fehéroroszországi és bulgáriai atomerőművek már alkalmazzák azokat a közelmúltban kifejlesztett új generációs üzemanyag-kazettákat, melyek magas fokú megbízhatóságot, biztonságos és hibamentes üzemeltetést biztosítanak. A TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat az üzemanyagfajták, az üzemanyag-kazetta konstrukciók és a fűtőelemek korszerűsítését tekinti elsődleges feladatának. A nukleáris üzemanyaggyártó vállalat képviselői a “Nukleáris energiafejlesztési perspektívák a Fehérorosz Köztársaságban” című tudományos és gyakorlati konferencián mutatták be az új fejlesztésekhez kapcsolódó “Nukleáris üzemanyag a nyomottvizes reaktorokhoz: A jelenlegi helyzet és ígéretes prototípusok” című tanulmányukat.

Az előadásban is külön kiemelt, új generációs üzemanyag előállításakor és alkalmazásakor a TVEL teljes mértékben meg kíván felelni az ügyfelek üzemanyag-specifikáció tekintetében felállított igényeinek. A vállalat kiemelten fontosnak tartja, hogy a megkívánt biztonsági szint garantálása mellett a globális piacokon is versenyképes üzemanyagot biztosítson, úgy hogy a szigorúbb specifikációknak is megfeleljen. A cél elérése érdekében a vállalat olyan megoldást választott, mely a hosszabb élettartam és megbízhatóbb üzemanyag-kazetta mellett nagyobb üzemanyag kiégést is biztosít, lehetővé teszi a ciklusnyújtást, ezáltal nő az atomerőmű teljesítménye, és csökken a reaktortartály neutronterhelése. A VVER-1000 típusú reaktorokhoz kifejlesztett újgenerációs üzemanyag-kazetta megfelel az előírt specifikációknak

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.