Ez már a második ilyen beruházás az Amerikai Egyesült Államokban.

1000 napelemes háztartás alkotja a jövő energiatárolóját? Floridában igen!

Ez már a második ilyen beruházás az Amerikai Egyesült Államokban.

A floridai Cortezben lévő Hunters Point közösségben valósítja meg második napelemes befektetését a Sonnen GmbH. A projekt keretében minden egyes helyi házba fotovoltaikus rendszert, továbbá energiatároló egységet és Google Home vezérlést telepítenek. A program első szakaszában 148, míg a második szakaszában 720 otthont alakítanak ki. A kezdeményezés során a Sonnen GmbH együttműködik a fenntartható épületeket tervező Pearl Homes amerikai céggel.

Az otthonokba beszerelt eszközök között vannak még intelligens termosztátok és kifejezetten az elektromos járművekhez kialakított részek is. A házvezérlő rendszer segítségével beállíthatók, működtethetők és felügyelhetők például a hűtőszekrények, a mosógépek és a kávéfőzők. Ráadásul a Sonnen közösségi platformja segítségével az egyes otthonok összeköthetők, így a fel nem használt árammennyiséget is megoszthatják egymással. Ezáltal a teljes közösség energiaszükséglete kielégíthető a helyben megtermelt árammal, ráadásul a szén-dioxid-kibocsátás is nullára redukálható. A 870 háztartás összesen 9 MWh tárolókapacitással fog rendelkezni, míg a napelemek összteljesítménye 7,2 megawatt lesz.

Christoph Ostermann, a Sonnen GmbH vezérigazgatója elmondta, hogy Florida partjai az olyan környékek közé tartoznak, amelyeknél különösen megfigyelhetők a klímaváltozás és annak hatásai. Ezért is örülnek annak, hogy ebben a projektben a Pearl Homes a partnerük, s megvalósíthatják a tiszta és megfizethető energiával kapcsolatos közös víziójukat. Emellett pedig bemutathatják, hogy milyen lehet napjainkban a környezet- és éghajlatbarát élet.
Az intelligens lakásmenedzsmentnek köszönhetően minden egyes házban úgy állítható be az energiafogyasztás és -termelés, hogy a regionális áramhálózatot a csúcsidőszakban tehermentesítse, részben a saját felhasználás, részben az áramrendszerbe való visszatáplálás útján. Amikor sok áram keletkezik, például délben, akkor pedig a megtermelt áram eltárolható vagy automatikusan átirányítható a klímaberendezések működtetésére. A felszerelt energiatároló egységnek köszönhetően minden otthon képes átvészelni a hosszabb áramszüneteket is, ami ebben a hurrikánok által gyakran veszélyeztetett régióban különösen fontos. Ehhez társul még az is, hogy az épületeket kifejezetten úgy építik meg, hogy ellenálljanak az erős széllökéseknek.

A Sonnen GmbH már tavaly létrehozta az első napelemes közösséget Arizonában. Akkor a Mandalay Homes cég segítségével épített fel 2900 házat, amelyeket szintén fotovoltaikus és energiatároló rendszerrel szereltek fel, s szintén csatlakozhatnak a Sonnen közösségi platformjához.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.