100 km/h felett az elektromos bicajjal

Egyetlen év alatt 400 százalékkal nőttek a regensburgi PG Gmbh. bevételei, miután piacra dobta a BlackTrail nevű termékét. A limitált szériás, csúcstechnológiás kerékpárral a német cég betört az amerikai piacra, és Németország legnagyobb kereskedői is bevették kínálatukba a PG-bicikliket.

A cégre akkor irányult rá a figyelem, amikor tavaly bemutatták a 100 kilométeres per órás sebességre képes BlackTrail e-bike-ot. A szénszálas váz miatt ultrakönnyű kerékpárra erős motort szereltek, írja a kerekagy.blog.hu. Az e-bike így a maga kategóriájának egyik legkönnyebb konstrukciója lett, összsúlya alig több mint a 20 kiló. A pedálos rásegítő motor teljesítménye viszont messze meghaladja a kategóriában megszokott átlagot, 1-2,5 helyett 7 kilowatt támogatja a kerékpáros lábizmait. A Fuel dizájnújság szerint súly/teljesítmény arány alapján a PG BlackTrail a világ legmenőbb sportkocsijait is veri. A lap úgy számolt, hogy 350 W/kg-os arányszám jön ki a kerékpár esetében, a Lamborghini Reventon viszont csak 290 W/kg-ot tud. (A számítás gyengéje, hogy az autókhoz hasonlóan a biciklinél is utas súlyának hozzáadása nélkül kalkuláltak, pedig egy kerékpár valódi teljesítményét ez nyilván sokkal jobban befolyásolja, mint egy kocsiét.) A Christian Zanzotti formatervei alapján készült kerékpárból állítólag csak 667 darabot gyárt a német vállalkozás, amely jó magasan szabta meg az exkluzivitás árát, 60 ezer eurót, azaz közel 20 millió forintot kérnek egy példányért.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.

Nincs hozzászólás

  1. Nekem Stefan Gulach 4 mill. kerékpárja többet mutat.