Amikor megjelent a CD a 80-as évek végén, tisztán látható volt, hogy a bakelitlemezek kora lezárult. Sokáig a bakelit volt az egyetlen eszköz, melyről zenét tudtunk hallgatni.

10 mód a régi bakelitlemezek újrahasznosítására

Amikor megjelent a CD a 80-as évek végén, tisztán látható volt, hogy a bakelitlemezek kora lezárult. Sokáig a bakelit volt az egyetlen eszköz, melyről zenét tudtunk hallgatni.

Általában mindenkinél van otthon néhány lemez, főleg ha zenerajongóról van szó. Néhányan még vesznek lemezlejátszókat, hogy hallgathassák a kedvenc lemezeiket, de manapság a legtöbben inkább a CD-t és a digitális formátumokat választják. Mit csináljunk akkor, ha nem használjuk a lemezeket és csak a helyet foglalják? Összeszedtünk 10 módszert, melyekkel életet lehelhetünk a korongjainkba.

1. Faliórák
A nagyobb lemezekből tökéletes faliórát készíthetünk. Annyit kell tennünk, hogy beszerzünk egy elemes óra egységet. Ezután az egységet a lemez közepén lévő lyukba dugjuk, majd hozzáerősíthetjük az óramutatókat a lemez másik oldalára. Ha nem is ezen fogjuk nézni az időt, akkor is megéri, ugyanis feldobja a helységet.

2. Lemez, mint sablon festéshez
Ha tökéletes kört akarunk, nem is lehetne egyszerűbben elérni azt, mint körberajzolni egy lemezt. Természetesen nem csak erre használhatjuk a bakeliteket, hanem kivághatunk belőle darabokat, hogy egy spré segítségével különböző alakzatokat tudjunk felvinni a vásznunkra. Persze, ha a lemezre akarunk festeni az is megoldható, ugyanis nem csak fekete színben jelentek meg korongok, hanem például fehérben is.

3. Olvasztott Salvador Dali óra
Fogjunk egy lemezt és rakjuk egy forró sütőbe körülbelül 2 percre. Ezután óvatosan vegyük ki edényfogóval, majd rakjuk mondjuk egy asztal szélére úgy, hogy körülbelül a négyötöde lelógjon. A lemez egyötödét fogjuk az asztalhoz, amíg visszanyeri eredeti keménységét. Ezután szedjünk szét egy faliórát, és az első pontban leírt módszerrel szereljük össze az alkatrészeket a lemezzel. Körülbelül 1 óra alatt elkészülhetünk a szürreális óránkkal, melyet akárminek a szélére odarakhatunk.

4. Tálak
Egy enyhén olvasztott lemezből könnyen alkothatunk dekoratív tálakat. Csak egy sütőbe kell helyeznünk őket pár percre, majd óvatosan ki kell vennünk, és megformázhatunk őket. Attól függően, hogy milyen mély tálat akarunk, elég ha csak a széleit formázzuk, vagy az egészet a címkéig.

5. Dobozok
Ragasszuk össze a tokokat és a lemezeket stílusosan, és kész is a dobozunk. A korongokból még fogantyút is kialakíthatunk a dobozunknak.

6. Kivágott darabok
Vágjuk ki a címkés részt a lemezből, és ezeket rakjuk a falra, vagy akasszuk a lámpára, mint ahogy a CD-ket szokták.

7. Könyvtámasz
Fogjunk egy forró pálcát, majd a segítségével 90 fokban hajlítsuk be a lemezt. Hagyjuk úgy amíg ki nem hűl, és megköt ebben a szögben. Kész is van a különleges könyvtámaszunk.

8. Ékszerek
Használjuk a kreativitásunkat, és vágjunk ki darabokat a lemezből, melyekhez adhatunk fémet, majd összeköthetjük őket. Maradhatunk az átlagos fekete színnél, de be is festhetjük őket másra tetszés szerint. Valószínűleg egy bakelit nyaklánccal nem sűrűn fogunk szembetalálkozni az utcán.

9. Poháralátét
Vágjunk ki a lemezből egy poháralátét nagyságú darabot, vagy csak a címkés részt, és kész is van a saját, különleges, retro alátétünk.

10. Adjuk el online
Akik már nem tudják mire használni a lemezeiket, és kidobásra szánják őket, előbb nézzenek fel a netre, ugyanis rengeteg gyűjtő van akik bakelitlemezekre specializálódtak. Tegyük fel a lemezünket az eBay-re, vagy a Vaterára, és valószínűleg meg fogunk lepődni, hogy mennyi ember hajlandó pénzt adni a kidobásra szánt lemezeinkért.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.