10 milliárdért építenek alagutat

Nem tűnik egy egyszerű vállalkozásnak, de az orosz kormány zöld utat adott a vasút felépítésére Szibéria és Alaszka között.

Ez a masszív alagút (kétszer olyan hosszú lesz mint a csalagút) átszeli majd a Bering- szorost. Az alagút célja, hogy ellássa Észak-Amerikát nyersanyagokkal Szibériából, és ez lehetne a kulcs, a megújítható energiával működtetett adatátvitel fejlesztésében. Az ötlet nem új, ugyanis II. Nicholas cár már elképzelte a vasutat és az alagutat 1905-ben. Ázsia és Amerika gazdaságának is jót tenne, ugyanis egy hatékony kapocs lenne, amin nem csak nyersanyagokat, hanem kábeleket, és adatátviteli vonalakat biztosítana a két kontinens között. A 105 km hosszú alagút két sziget alatt fog elhaladni a Bering- szoroson keresztül. Az alagút tervezett költsége 10-12 milliárd dollár lesz, ami összeköti az amerikai és ázsiai kontinenst.

 
A nagy sebességű vasút és alagút egy privát partneri kapcsolat lenne a két kontinens között. Évente 100 millió tonna rakományt tudnának oda-vissza szállítani az eddig ismert leghatékonyabb szállítási módon. Vízerőművek és szélerőművek biztosítanák a szükséges energiát. Az alagutat magát 15 évbe telne megépíteni, míg a vasúti és az energia ellátó hálózat még több időbe telne.  Ha megépülne, mindenképpen megváltoztatná az eddigi szállítási rendszert.

alaszka

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.