1 nap alatt 2000 darab elektromos autót adtak el itthon

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve keretében meghirdetett új támogatási lehetőség rendkívül vonzónak bizonyult, a konstrukció sikerét az előzetes várakozásokat jelentősen felülmúló érdeklődés igazolja.

A pályázatok összértéke mindössze tíz órán belül elérte a teljes keretösszeget, 5 milliárd forintot. A beadási lehetőség lezárásáig több mint 2000 tisztán elektromos autó és segédmotoros kerékpár megvásárlásához érkezett be kérelem – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel. Közleményük szerint a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek beszerzésére kiírt pályázat támogatási rendszerét az ITM úgy alakította ki, hogy minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését és a pályázókat az olcsóbb elektromos autók felé terelje. A kiírásban az egyéni vásárlók mellett a személyszállítási szolgáltatást nyújtó taxisok és a futárszolgáltatással foglalkozó vállalkozások is kérhettek támogatást. Másfél nap alatt, kedd délig 2033 jármű vásárlására nyújtottak be 1719 kérelmet 6 milliárd forint értékben. A keretösszeg esetleges növeléséről az igénylések kiértékelése után születhet döntés. 2020 első negyedévében az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma. A vásárlói igényeknek megfelelő, népszerű pályázati lehetőség újabb lendületet adhat a környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerésének, a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv megvalósításának – közölte a szaktárca.

Ajánlott tartalom

EM: háromezernél több elektromos jármű beszerzéséhez kértek már támogatást a cégek

Közel 2500 vállalkozás több mint 3000 gépkocsi megvásárlásához igényelt állami hozzájárulást a közlekedés zöldítését szolgáló programban - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook-oldalán.