1 millió otthon rendelkezik napelemes rendszerrel Kaliforniában

Fontos mérföldkőhöz ért Kalifornia a zöld energiahasznosítás tekintetében.

A közelmúltban ünnepelhette a nyugati parti állam, hogy immár 1 millió otthon rendelkezik napelemes rendszerrel. Ez rendkívüli előrelépés a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes jövő felé!

KALIFORNIA EREDMÉNYEI ÉS CÉLKITŰZÉSEI

Kalifornia megújuló energiaforrásokból annyi villamos energiát termel, hogy energiát exportál a szomszédos államokba, csökkentve ezzel a nemzet kollektív villamosenergia-hálózatának terheit. Napenergiával egy napsütéses napon akár 12 000 MW villamosenergia termelésére is képes a beépített kapacitások révén. Ezzel a nyári időszakban az állam energiaszükségleteinek 50–93 %-át is fedezni tudja.  Ezzel valójában a megújuló energiaforrások villamosenergia-termelési kapacitása első ízben haladta meg a szént. Fontos szerepet játszik az elért teljesítményben, hogy Kalifornia két korábbi kormányzója, Jerry Brown és Arnold Schwarzenegger elhivatott volt a környezetbarát technológiák alkalmazása mellet. 2015-ben került elfogadásra az a törvényjavaslat, miszerint az állam villamos energia igényének legalább 50%-át megújuló energiaforrásokból kell, hogy előállítsa. Egy 2018-as kiegészítés értelmében ezt tovább emelve 2045-re célul tűzte ki, hogy 100% -ban tiszta energiát fog felhasználni.

TOVÁBBI NAPELEM-KAPACITÁSOK AZ USA-BAN

A napenergia elterjedésében nagy szerepe volt annak is, hogy a napelemek ára 60 %-kal esett vissza az elmúlt időszakban, így kedvező befektetési lehetőséget jelentett mind a lakosság, mind a gazdasági szféra számára. Valamint azt is ki kell emelni, hogy a napenergiába fektetett kutatás már több évtizedes tapasztalattal bír a Szilícium-völgyben. Kalifornia tevékenységével példamutató a többi állam számára is! Az Energiainformációs Igazgatóság (EIA) jelentése szerint az Egyesült Államokban a megújuló energiaforrások felhasználása megduplázódott az elmúlt 10 évben, melyben kiemelkedő szerepe volt a nyugati parti államnak. Kalifornia és Észak-Karolina után Arizona, Nevada és Texas rendelkezik a legnagyobb napenergia kapacitással. A déli és délnyugati államok mellett az ellenpólusban az északkeleti vidéken is virágzik a napenergia ipar. New Yorkban, New Jersey-ben és Connecticutban csaknem 700 000 háztartás büszkélkedhet napelemes rendszerrel.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.