1 millió elektromos autót akarnak a németek 2020-ra

Németországban a szociáldemokraták (SPD) és a jobboldali bajor CSU után az ellenzéki Zöldek is sürgetik az elektromos autók értékesítésének ösztönzését árkedvezmény biztosításával.

Egyre több német párt sürgeti az elektromos autók értékesítésének támogatását

Angela Merkel kancellár még nem foglalt állást a kérdésben, de kedd este hivatalában fogadta a legnagyobb hazai autógyártó cégek vezetőit, hogy megvitassák, miként lehetne elérni, hogy 2020-ra egymillió elektromos autó járjon a német utakon.

Angela Merkel a BMW, a Daimler és a Volkswagen vezetőivel egyeztetett a berlini kancellári hivatalban. Szóvivőjének tájékoztatása szerint a tanácskozás nem konkrét elhatározások rögzítését szolgálta, azért hívták össze, hogy elkezdődjék a párbeszéd a kormány és az ágazat között.

Az SPD és a CSU szerint a 2008-ban elmélyült világgazdasági válság idején bevált roncsprémium mintájára egy 2,5 milliárd eurós programmal darabonként 5000 euróig terjedő állami támogatással kellene ösztönözni az elektromos meghajtású kocsik terjedését. Az Angela Merkel vezette CDU több tekintélyes politikusa, köztük Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter viszont ellenzi a javaslatot. A Zöldek támogatják a kedvezmény bevezetését, de azt nem közpénzből finanszíroznák, hanem a leginkább környezetszennyező, hagyományos meghajtású luxusautók gépjárműadójának emelése révén.

Az SPD-s vezetésű gazdasági minisztérium elképzelése szerint az árkedvezmény mellett egy sor további eszközzel, például az adóleírási szabályok átalakításával és nem anyagi ösztönzőkkel, főleg a közlekedési szabályok módosításával kell elősegíteni az elektromos autók terjedését, és kötelezni kell az állami, önkormányzati intézményeket, hogy autóflottájuk bizonyos része elektromos meghajtású kocsikból álljon.

Németországban közvetlenül vagy közvetve az autóipar foglalkoztatja nagyjából minden hetedik munkavállalót, és az elektromos autók terjedése nemcsak esélyt jelent, hanem kockázatot is, mert az ilyen autók gyártásához az egyszerűbb, kevesebb alkatrészből álló szerkezet miatt kevesebb munkaerő szükséges. Ezért a gazdasági minisztérium terveinek fontos része az állások megőrzése. A német gyártóknak helyben kell előállítaniuk a harmadik és negyedik generációs akkumulátorokat, nem tehetik meg, hogy “délkelet-ázsiai importból dolgozzanak” – emelte ki egy keddi nyilatkozatában Sigmar Gabriel alkancellár, a tárca vezetője.

Az adófizetőket terhelő költségek és a munkahelyek mellett fontos ügy az elektromos töltőállomások hálózatának fejlesztése is, és egyelőre ebben a kérdésben sem körvonalazódik, hogy milyen lehet a feladatmegosztás az állam és a vállalati szféra között. Az viszont biztos, hogy tavaly év végén csupán 31 ezer elektromos meghajtású kocsit és 140 ezer hibridautót tartottak nyilván Németországban, így a következő szűk négy évben nagyságrendekkel kell emelni számukat, hogy teljesülön a 2020-ra kitűzött cél.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.