1 000 000 000 euró tiszta energiára

Összesen egymilliárd euró támogatást ítélt meg kedden az Európai Bizottság 19 olyan projektnek, amelyek célja tiszta, a környezetet nem terhelő energia előállítása – írja az MTI.

A támogatásra szánt összeg olyan forrásokból származik, amelyet károsanyag-kibocsátók fizettek be az uniós kasszába az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében, s amit Brüsszel úgy értékel, hogy így a szennyezők pénzéből támogatják azokat, akik környezetbarát energia előállításán dolgoznak.

A 19 projekt között van több, a megújuló energiák felhasználását támogató kezdeményezés, illetve a károsanyag-kibocsátás és szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a gázok tárolására irányuló terv is. A bizottság úgy számol, hogy miután a projektek társfinanszírozásban valósulnak meg, ezért az uniós büdzséből származó egymilliárd eurót a magánvállalkozások további 900 millió euróval egészítik majd ki, így összesen csaknem kétmilliárd euró értékű befektetés valósulhat meg a zöld gazdaságban.

A 19 támogatott projektnek 12 uniós tagállam ad otthont: Horvátország, Ciprus, Dánia, Észtország, Franciaország, Írország, Olaszország, Lettország, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A beruházások Brüsszel számításai szerint 8 terawattórával növelik az EU megújuló forrásból származó energiaellátását, ami körülbelül Ciprus és Málta egyéves energiaigényének kielégítésére elegendő. A szén-dioxid tárolását lehetővé tévő beruházás, amely Nagy-Britanniában valósul meg, évente 1,8 millió tonna gázt von majd ki a levegőből, ami a bizottság szerint olyan, mintha több mint egymillió autóval kevesebb közlekedne az utakon.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.